Aj då

När jag var hos barnmorskan sist tog jag upp min huvudvärk och ögonflimmer och frågade om det kunde vara en början på havandeskapsförgiftning? Och då blodtrycket var lätt förhöjt så bad hon mig komma tillbaka på fredag för ny provtagning.
Jag pratade med älskade mor som tog hem lite utrustning så att jag kunde göra det själv hemma. Blodtrycket har varit helt okej, lite högt ibland, men nu visade urinprovet på protein, vilket kan vara lite bekymrande. Ska göra nytt urinprov i morgonbitti och se om det visar samma. Så i morgon ska barnmorskan ringa för att höra resultatet. Urs och fy...


Fakta:

Havandeskapsförgiftning i lindrig form drabbar ungefär 2 procent av alla gravida kvinnor. När man drabbas av havandeskaps-förgiftning stiger blodtrycket och äggvita, protein, läcker ut i urinen. Vid havandeskapsförgiftning kan moderkakans funktion vara nedsatt. Det kan leda till att näringstillförseln till fostret minskar och att fostret inte växer som det ska.

En svårare form av havandeskapsförgiftning kan leda till krampanfall (eklampsi) med risk för hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller rubbningar i blodets förmåga att levra sig. Det är ett tillstånd som kan vara livshotande för både mor och barn men som är mycket sällsynt i Sverige tack vare regelbundna kontroller hos barnmorskan.

Vila är en viktig del i behandlingen av havandeskapsförgiftning. Blodtryckssänkande läkemedel kan minska risken för komplikationer. Oftast krävs sjukhusvård med täta kontroller för både mamma och barn.

Man vet fortfarande inte riktigt vad som orsakar havandeskapsförgiftning, men det finns faktorer som innebär en ökad risk att insjukna.


Symptom:

Högt blodtryck och äggvita, protein, i urinen är tydliga tecken på havandeskapsförgiftning.

Andra tecken kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. De flesta gravida kvinnor känner sig svullna under graviditeten, men om svullnaden blir kraftig och inte minskar över natten bör du kontakta din mödravårdscentral.

Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning.

Sjukdomen går oftast över inom två veckor efter förlossningen



Tills vidare - fingers crossed

Rebecca


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0